Nie oznacza to jednak, że mięsożercy obejdą się smakiem i będą z głodu popijać tylko wodę. Nic bardziej mylnego. Wiele dań zarówno wyglądem jak i zapachem kusi nawet tych, którzy z mięsa w diecie nie rezygnują. A są i tacy, którzy dali się nabrać, że zajadają danie bezmięsne.
Do Łodzi przyjechali producenci żywności z całej Polski, często to obcokrajowcy, którzy w naszym kraju promują swoje regionalne przysmaki. W Odlewni posmakujemy pysznych pierogów, placków i słodyczy gruzińskich, zup z Iranu i Afganistanu, marynowanych warzyw, placków nadziewanych warzywami na sposób indyjski, wegetariańskich falafeli, wietnamskich bułeczek bao i zupy pho oraz wielu potraw, które trudno rozszyfrować po nazwie.
Warto jednak podjąć wyzwanie i skusić się na orientalne przysmaki, bo ich smak może ciekawie zaskoczyć. Roślinna kuchnia wietnamska, meksykańska, koreańska czy indyjska, kuchnia ulicy w wydaniu wege – chrupiące burgery, kolorowe hot dogi czy złociste frytki z batatów. Nie brakuje również słodkości – puszystych serników, mocno czekoladowych brownie czy wegańskich lodów.
To są torty serowe, czyli klasyczne serniki w różnych smakach: biała czekolada z granatem, sernik z czekoladą, masłem orzechowym i chilii, sernik lemon curd, sniekers, oreo, sernik nowojorski to najbardziej sernikowy z serników, mango, słony karmel, tiramisu - zachwala Karol Wróblewski z toruńskiej firmy Cake today.
Na Wege Festiwal można wybrać się jeszcze w niedzielę. Początek o godzinie 12.
Ceny na targu wahają się od 5 zł za jednego falafela, 16 zł za kawałek sernika, 7 zł za kulkę gruzińskiej sałatki, czy 25 zł za porcję zupy pho. Każdy więc znajdzie coś dla siebie. Więcej w naszej galerii zdjęć.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?