Uzależniający chlebek ziołowy z czosnkiem. Wypróbuj przepis z pesto i natką pietruszki. Idealny wypiek dla fanów wytrawnych wypieków

Redakcja
Chlebek ziołowy to znakomity dodatek do dań mięsnych i do deski serów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć kroki przygotowania.
Chlebek ziołowy to znakomity dodatek do dań mięsnych i do deski serów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć kroki przygotowania. Anna Daniluk
Chlebek ziołowy to pomysł na zrobienie aromatycznej przystawki na imprezę lub spotkanie w rodzinnym gronie. Za smak odpowiada połączenie bazylii, natki pietruszki, posiekanego czosnku, rozmarynu i kolendry. Zobacz przepis na domowy chlebek ziołowy z masłem czosnkowym.

W skrócie

Puszysty chlebek ziołowy można przygotować na bazie mąki pszennej typ 500 lub sięgnąć po bardziej zwartą w strukturze mąkę, jaką jest mąka pszenna 720. Wybór należy do was. Do uzyskania pożądanego smaku i aromatu potrzebne jest dokładne wymieszanie ziół z czosnkiem i masłem. Oto sprawdzony przepis na domowy chlebek ziołowy.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przygotowanie chlebka ziołowego

Chlebek ziołowy – przepis z czosnkiem

Liczba porcji: dla 8 osób.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (w tym 1,5 godziny wyrastania i 30 minut pieczenia).
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 7 g drożdży suszonych,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 130 m ciepłego mleka,
  • 30 ml oleju rzepakowego,
  • 3 g soli,
  • opcjonalnie 3 g cukru.

Masło ziołowe:

  • 100 g miękkiego masła,
  • 5 ząbków drobno posiekanego czosnku,
  • 3 łyżki pesto,
  • 20 g posiekanej natki pietruszki,
  • 10 g posiekanych liści bazylii,
  • 10 g posiekanych liści kolendry,
  • do smaku 3 g suszonego tymianku, oregano lub rozmarynu,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Do posmarowania przed pieczeniem:

  • 1 jajko,
  • 10 ml wody.

Zobacz w naszej galerii przygotowanie chlebka ziołowego krok po kroku

Jak zrobić chlebek ziołowy?

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto drożdżowe należy szybko wymieszać na gładką i zwartą kulę. Takie ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  2. W tym czasie trzeba posiekać zioła i wymieszać z miękkim masłem razem z czosnkiem.
  3. Gdy ciasto wyrośnie, należy rozwałkować je na blacie lub stolnicy podsypanej mąką. Ciasto na chlebek powinno mieć kształt prostokąta.
  4. Następnie na cieście trzeba rozsmarować dokładnie masło ziołowe z czosnkiem i zawinąć je zaczynając od dłuższego boku do środka.
  5. Żyletką lub nożem należy naciąć wzdłuż środek chlebka bez nacinania końcówek.
  6. Ciasto należy zawinąć od góry, tworząc przeplatankę, końce chlebka trzeba zawinąć pod spód.
  7. Chlebek ziołowy należy przełożyć do keksówki np.: 25 × 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą po wierzchu chlebka.
  9. Formę z chlebkiem ziołowym należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i piec przez 30 minut.
  10. Gotowy chlebek ziołowy najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu.

Rwany chlebek ziołowy

Z tego ciasta można także wykonać odrywany chlebek ziołowy. Wystarczy po zawinięciu ciasta z masłem ziołowym na roladę pokroić go nożem na kwadraty. Porcje ciasta należy ułożyć w tortownicy ściśle obok siebie od środka do zewnątrz. Można także ułożyć obok siebie ziołowe bułeczki w keksówce w zwarty chlebek. Tak uformowany chlebek można z łatwością odrywać po upieczeniu.

Sposób podania

Chlebek ziołowy będzie znakomicie smakował serwowany z grillowanym mięsem, lekkimi sałatkami z kapusty pekińskiej albo z treściwymi gulaszami. Domowy chlebek ziołowy znakomicie smakuje z wędliną i z dojrzewającymi serami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Uzależniający chlebek ziołowy z czosnkiem. Wypróbuj przepis z pesto i natką pietruszki. Idealny wypiek dla fanów wytrawnych wypieków - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie