Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku...
fot. Flickr

Tych przysmaków nie próbuj. Są śmiertelnie niebezpieczne

CASU MARZU

Rodzaj sera owczego wytwarzanego w Sardynii, w smaku przypomina gorgonzolę. Specyfiką tego sera jest sposób jego produkcji, do której niezbędne są żywe larwy much Piophila casei. Larwy wywołują proces fermentacji, a to właśnie dzięki niemu ser osiąga oczekiwany smak i konsystencję. Ser je się razem z żywymi larwami, jeśli larwy są martwe to oznacza, że ser jest nieświeży i w ogóle nie nadaje się do spożycia. Żywe larwy po otworzeniu sera są w stanie skakać na wysokość nawet 15 centymetrów, dlatego osoby próbujące CASU MARZU zwykle mają na oczach ochronne okulary.

Zobacz również

Kickboxing. Było ciężko, ale wojownicy ŁKS Łódź Boks walczyli wspaniale. Zdjęcia

Kickboxing. Było ciężko, ale wojownicy ŁKS Łódź Boks walczyli wspaniale. Zdjęcia

Modele Jeep w abonamencie dla firm. Łatwiej pozyskać nowe auto

Modele Jeep w abonamencie dla firm. Łatwiej pozyskać nowe auto

Polecamy

Przegląd tygodnia od 15.03 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 8.03 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (8.03-14.03.2020)

Przegląd tygodnia od 8.03 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (8.03-14.03.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (23.02-29.02.2020)

Przegląd tygodnia od 23.02 w Gorzowie WielkopolskimTygodniowy przegląd prasy w Gorzowie Wielkopolskim, (23.02-29.02.2020)