W skrócie
Domowe łazanki to rodzaj klusek przygotowywanych z ciasta jak na domowy makaron. Rozwałkowane ciasto kroi się na grubsze pasy, a następnie ukośnie kroi w kształt rombu lub kwadratu. Aby przyspieszyć sobie przygotowanie obiadu, zachęcamy do skorzystania wysokiej jakości łazanek dostępnych w sklepie. Łazanki z dodatkiem młodej kapusty będą smakowite, gdy do ich przygotowania użyjemy boczku i pozwolimy wytopić się tłuszczowi w trakcie smażenia. Właśnie w ten sposób powstanie apetyczna okrasa makaronu.
Łazanki z młodą kapustą - przepis na obiad z boczkiem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 100 g suchych łazanek,
- 10 g smalcu lub oleju rzepakowego,
- 200 g wędzonego boczku lub żeberek,
- 1 cebula,
- 10 g suszonego majeranku,
- 3 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
- 1/2 g młodej kapusty,
- 150 ml bulionu warzywnego.
Do podania:
- 10 g posiekanej natki pietruszki,
- 10 g posiekanego koperku.
Do smaku (opcjonalnie):
- 3 g soli,
- 3 g mielonego kminku.
Jak zrobić łazanki z dodatkiem młodej kapusty?
Przygotowanie:
- Łazanki należy ugotować w osolonej wrzącej wodzie, aż będą al dente. Zajmie to około 2-3 minuty.
- W tym czasie należy rozgrzać patelnię z olejem lub smalcem i podsmażyć na nim pokrojony w kostkę boczek, lub wędzone żeberka.
- Następnie należy dodać umytą, obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość należy smażyć przez około 5 minut. Aż zacznie przyjemnie pachnieć, a boczek się zarumieni.
- Kolejnym krokiem jest doprawienie dania suszonym majerankiem i według gustu mielonym kminkiem.
- Z młodej kapusty należy usunąć wierzchnie liście, umyć, przekroić na ćwiartki i posiekać na cienkie plastry.
- Następnie młodą kapustę trzeba dodać do głębokiej patelni z wcześniej podsmażonym boczkiem.
- Młodą kapustę należy przez chwilę smażyć, a następnie zalać bulionem warzywnym.
- W razie potrzeby trzeba młodą kapustę przyprawić solą i czarnym pieprzem.
- Młodą kapustę należy dusić przez około 15 minut. Od czasu do czasu trzeba mieszać.
- Na koniec trzeba dodać wcześniej ugotowane łazanki i połączyć je z młodą kapustą.
- Łazanki z kawałkami młodej kapusty przed podaniem można udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Wypróbuj także:
Sposoby podania łazanek
Domowe łazanki można podawać na różne sposoby. Poza sezonem na młodą kapustę świetnie sprawdza się kapusta biała, a nawet kapusta czerwona, która nadaje ciekawego kolorytu. Podstawowy przepis na łazanki z młodą kapustą można urozmaicić, dodając plastry ulubionej kiełbasy. Miłośnicy grzybów mogą zestawić młodą kapustę z pokrojonymi pieczarkami. Po grzybobraniu sprawdzą się też leśne grzyby takie jak np.: borowiki. Poza sezonem na młode warzywo zachęcamy do przygotowania łazanek z domową kiszoną kapustą.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gotuj zdrowo
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?