5 z 6
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/75/93/64a7f316ef918_o_large.jpg)
fot. subbotina/123rf.com
To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm
Fasolka szparagowa wspomaga płodność i utrzymanie zdrowej ciąży
Warzywo to, jak większość zielonych warzyw oraz warzyw strączkowych, zawiera duże ilości żelaza, witaminy C i kwasu foliowego. Według badań przeprowadzonych na Harvardzie spożywanie przez kobiety w wieku rozrodczym większych ilości produktów roślinnych zawierających duże ilości żelaza takich jak szpinak, fasola, dynia i fasolka szparagowa zwiększa płodność.
Natomiast witamina C wspomaga wchłanianie żelaza, a kwas foliowy zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu w czasie ciąży. Spożycie produktów bogatych w kwas foliowy należy zwiększyć już w czasie planowania ciąży, a najlepiej co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą.