Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad...
fot. Collab Media/Getty Images

Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić. Oto najgorsze pomysły na posiłki, których warto unikać w zdrowej diecie

Smażenie w wysokiej temperaturze. Czy smażona ryba jest zdrowa?

Smażenie produktów w wysokiej temperaturze powoduje rozpad najbardziej korzystnych związków, czyli zwłaszcza tych o charakterze antyoksydantów, a dodatkowo powstawanie szkodliwych związków. Dotyczy to nie tylko przyrządzanego jedzenia, ale też stosowanego tłuszczu.

Niezdrowe jest smażenie zwłaszcza tłustych ryb morskich, które są najbogatszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Powoduje ich rozpad i utratę cennych wartości odżywczych. Badania dowodzą jasno, że spożywanie ryb w takiej postaci nie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób metabolicznych, tak jak ma to miejsce w przypadku sięgania po nie w innej postaci.

Zobacz również

Gdzie są chłopcy z tamtych lat? I dziewczęta. Wzruszające wspomnienie Czytelniczki

Gdzie są chłopcy z tamtych lat? I dziewczęta. Wzruszające wspomnienie Czytelniczki

Moya Radomka Radom pozyskała przyjmującą. To reprezentantka Chorwacji

Moya Radomka Radom pozyskała przyjmującą. To reprezentantka Chorwacji

Polecamy

Co za kreacja! Katarzyna Cichopek w tej sukience przyciągała uwagę na weselu

Co za kreacja! Katarzyna Cichopek w tej sukience przyciągała uwagę na weselu

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Trwają matury 2024. Zobacz harmonogram i najważniejsze informacje

Tygodniowy przegląd prasy w Będzinie, (5.05-11.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Będzinie, (5.05-11.05.2024)