Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Śledzie po kaszubsku na przystawkę. Przepis na słodko-kwaśną rybę z cebulką i rodzynkami. Najlepszy przepis na tradycyjne śledzie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i cebulką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Proponuję zrobić je z cebulką i rodzynkami, a doprawić ostrą papryką, cynamonem i zielem angielskim. Możesz przygotować je na przyjęcie karnawałowe, święta, imieniny, czy spotkanie ze znajomymi. Wypróbuj przepis na śledzie po kaszubsku.

W skrócie

Śledzie po kaszubsku to jedna z moich ulubionych potraw na święta. Świetnie sprawdzają się także na przystawkę w czasie karnawału. Ich czerwony kolor, słodkie rodzynki i piękny aromat korzennych przypraw od razu wprawia wszystkich w odświętny nastrój. Sprawdzą się także na każdą inną okazję jak imieniny czy spotkania z bliskimi.

Przygotowanie śledzi po kaszubsku, będzie znacznie szybsze i łatwiejsze, jeśli zamiast śledzi z solanki (które wymagają płukania i moczenia w wodzie i mleku) wybierzesz gotowe filety w oleju.

Sprawdź także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności

Przepis na śledzie po kaszubsku

czas przygotowania: ok. 30 minut + moczenie śledzi
porcja dla ok. 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych,
  • 3 duże cebule ( czerwone lub zwykłe),
  • pół szklanki rodzynek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki ostrej papryki lub chili,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 150 ml wody,
  • 200 ml mleka – do moczenia śledzi.

Jak zrobić śledzie po kaszubsku?

  1. Filety śledziowe wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz zmień wodę, dodaj mleko i odstaw na około godzinę (czas moczenia śledzi zależy od tego, jak bardzo są słone)
  2. Śledzie wyjmij z mleka, opłucz i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  4. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę (podsmaż, aż zacznie błyszczeć).
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody (ok. 150 ml), przyprawy i rodzynki, wszystko wymieszaj i podduś na małym ogniu przez ok. 10 minut, do odpowiedniej miękkości cebulki. Wystudź.
  6. Przełóż śledzie do salaterki i układaj warstwowo z pomidorowo-cebulowym sosem. Jeśli chcesz je przechować dłużej, to ułóż je warstwami w słoiku i schowaj do lodówki.

Zobacz przepisy świąteczne ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Śledzie po kaszubsku na przystawkę. Przepis na słodko-kwaśną rybę z cebulką i rodzynkami. Najlepszy przepis na tradycyjne śledzie - Strona Kuchni

Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto