Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Remont restauracji w Parku Grabek w Czeladzi trwa. Tak będą wyglądały nowe wnętrza. Powstanie także zimowy ogród

Piotr Sobierajski
Piotr Sobierajski
Tak ma wyglądać wnętrze odnowionej restauracji w Parku Grabek 

Zobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Tak ma wyglądać wnętrze odnowionej restauracji w Parku Grabek Zobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE FB Z. Szaleniec
Trwa remont restauracji w Parku Grabek w Czeladzi, tuż obok kompleksu basenów, gdzie w 2016 roku „Kuchenne rewolucje” przeprowadzała Magda Gessler. Lokal przechodził potem różne koleje losu, aż w końcu teraz remontuje go MOSiR, by wynająć wkrótce najemcom. Właśnie pojawiły się wizualizacje, prezentujące wygląd przyszłych wnętrz restauracji.

Remont restauracji w Parku Grabek w Czeladzi: duże zmiany, szybkie tempo prac

Remont trwa od 20 lipca tego roku. Jak do tej pory prace przebiegają szybko i sprawnie, co oznacza, że pod koniec roku powinno być po wszystkim.

- Obiekt będzie znacznie lepiej wykorzystany, jeżeli chodzi o przestrzeń wewnętrzną i wzbogaci się również zewnętrznie. Od strony ul Parkowej powstanie bowiem tak zwany ogród zimowy, czyli oszklona dobudówka. Tak więc od przyszłego roku w odnowionej parkowej restauracji, zarówno spacerowicze odwiedzający Grabek, jak i użytkownicy naszego basenu będą mogli się posilić, a do tego latem ochłodzić zimnymi a zimą ogrzać gorącymi napojami – przekazał Zbigniew Szaleniec, burmistrz Czeladzi.

Jak dodał, na nowych wizualizacjach widać, ze wnętrze będzie dość surowe, ale proste i estetyczne, nawiązujące do górniczej przeszłości Czeladzi.

W styczniu 2023 roku miasto zapowiedziało, że przymierza się do odrestaurowania wnętrz tej restauracji i poszukiwań najemcy tego lokalu. Na to przedsięwzięcie udało się bowiem pozyskać ponad 1 mln zł. I niemal dokładnie tyle kosztować będzie generalny remont restauracji w Parku Grabek, którym zajmuje się zwycięska w przetargu katowicka firma MG Budinvest Sp. z o.o.
Jak poinformował czeladzki MOSiR remont zakłada kapitalne odnowienie wnętrza restauracji wraz z przyłączem gazowym i wyposażeniem oraz wzmocnieniem skarpy od strony zjazdu do Parku Grabek.

Fundusze na remont restauracji przy ul. Legionów 119 w styczniu tego roku miasto pozyskało z Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii. Z tak zwanego Funduszu Odporności, który stworzyła Metropolia GZM, by wspierać w gminach inwestycje rozwijające gospodarkę.

Remont restauracji w Parku Grabek: dobre miejsce na biznes

Restauracja mieści się tuż obok urokliwego Parku Grabek oraz ogromnego kompleksu rekreacyjnego ze strefą basenów, brodzików oraz boiskami do siatkówki plażowej. Są już chętni na wynajem tej restauracji, którzy mają swój pomysł na biznes w tym miejscu.
Restauracja kiedyś nazywała się „Trzy smaki”, a w 2016 roku po „Kuchennych rewolucjach” zmieniła nazwę na „Cała wstecz”. Budynek z zewnątrz został odnowiony.

Latem basen wypełniony jest po brzegi, wiosną i jesienią spacerują tu całe rodziny oraz seniorzy, korzystając z położonej tuż obok tężni solankowej. A do tego jest odnowiony całkowicie amfiteatr, w którym co jakiś czas organizowane są imprezy. To wszystko sprawia, że przy dobrym projekcie biznesowym to miejsce faktycznie może wypełnić się gośćmi. Atutami są dodatkowo duży, nowy parking oraz możliwość zorganizowania ogródka letniego na zewnątrz lokalu.

Poprzedni najemcy lokalu w Czeladzi nie mieli faktycznie łatwo. Sąsiedni kompleks basenów czekał dopiero na generalny remont, gości nie było zbyt dużo. Wezwali więc w 2016 roku na pomoc Magdę Gessler. Znana restauratorka od razu zauważyła, że panuje tu klimat bardziej rodem z PRL niż przystający do współczesności, ale każdemu przecież daje się szansę na zmianę.

I tak też było w tym przypadku. Prowadzący restaurację wspólnie z Iwoną Krzysztof postawił na kuchnię włoską, śląską i polską. Stąd nazwa „Trzy smaki”. Z jakością potraw bywało jednak różnie. Wraz z „Kuchennymi rewolucjami” nastała „Cała wstecz”, co miało symbolizować powrót do korzeni kulinarnych, oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu.

W menu pojawił się śląski żur, bigos na liściu kapusty oraz rolada po zagłębiowsku z kluskami. Magda Gessler podczas swojej wizyty powrotnej w Czeladzi zaakceptowała efekty wprowadzonych zmian, ale jak przyznała, wszystko nadal wymaga ogromu pracy.
Początkowo „Cała wstecz” znów miała klientów, ale ci zaczęli z czasem narzekać, że na dania trzeba długo czekać, a poszczególni goście dostają je po kolei, to znaczy jeden zdążył już swoje danie skonsumować, a kolejny dopiero zobaczył je na stole.
Ostatecznie w 2018 roku „Cała wstecz” zakończyła swój kulinarny żywot. Czas więc na nowe otwarcie, nowych najemców oraz nowe dania.

od 7 lat
Wideo

META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto