Wyborny obiad według Magdy Gessler! Oto 25 pysznych przepisów. Którą z pozycji wybierzesz?
Pieczona gęś
Składniki:
-5 kg gęsi zatorskiej
-sól i pieprz
-majeranek, koper, chrzan, liść laurowy
-czosnek
-cząber, szałwia
-suszone śliwki węgierskie
-migdały, rodzynki
-50 g wędzonej słoniny
-100 ml tłuszczu z gęsiny
-100 gr wątróbki
-woda
Przygotowanie:
Na początku trzeba odpowiednio przygotować gęś. Dokładnie oczyść i umyj mięso, a następnie zamarynuj w solance na około 1-2 dni. Solanka to inaczej woda z solą, chrzanem, czosnkiem i koprem.
Po upływie czasu należy wyciągnąć gęś i dokładnie osuszyć papierem ręcznikowym. Kolejnym etapem będzie nacieranie ziołami. Należy dokładnie rozprowadzić sól, pieprz, majeranek, cząber i szałwię wewnątrz oraz na zewnątrz gęsiny. Dokładnie wetrzyj w mięso, aby zyskały jej aromatyczny i soczysty smak.
Następnie tworzymy farsz. Szatkujemy na mniejsze kawałki słoninę, wątróbkę, migdały, rodzynki oraz śliwki. Używając rękawicy, napychamy przygotowane dodatki do środka drobiu.
Tak przygotowaną gęś należy upiec. Do rozgrzanego pieca wkładamy przygotowane mięso. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Dzięki temu skórka ładnie zarumieni się i będzie chrupiąca. Później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pozostawiamy na kolejne 4 godziny. Dla uzyskania bardziej soczystego wnętrza, warto podlewać tacę wodą lub bulionem. Gęsina będzie miękka w środku, a skórka pozostanie chrupiąca.