Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sycący schab po cygańsku dla całej rodziny. Niezawodny przepis na proste i pyszne danie. Pomysł na przebojowy obiad z z mięsem w sosie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wideo
od 16 lat
Schab po cygańsku to rozgrzewające i sycące danie z patelni, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla całej rodziny. Sprawdzi się na co dzień i od święta. Dzięki sprytnemu trikowi mięso jest idealnie miękkie i rozpływające się w ustach. Sprawdź, jak przygotować pyszny i sycący obiad ze schabu.

W skrócie:

Schab w sosie
Schab po cygańsku świetnie smakuje także z ryżem, makaronem lub z pieczywem. Katarzyna Puczyńska

Danie ze schabu. Pomysł na obiad z patelni

Mam dla ciebie przepis na schab po cygańsku. Przygotowuje się go bardzo prosto, na patelni lub w garnku z pokrywką. Można od razu zrobić sporą porcję, dla wielu osób. Danie jest pełne warzyw oraz wyrazistych przypraw. Ja podaję je z ziemniakami i surówką, ale świetnie sprawdzi się także w wersji z ryżem, makaronem czy po prostu z chlebem. Dzięki moczeniu schabu w mleku mięso jest idealnie miękkie i soczyste. To sprawdzona i niezawodna metoda. Serdecznie polecam.

Przepis na schab po cygańsku

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4-5 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu,
  • ok. 1 szklanka mleka,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 500 ml wody,
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki oleju.

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • opcjonalnie odrobina ostrej papryki.

Jak zrobić schab po cygańsku? Przygotowanie krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Przełóż schab do miski i zalej mlekiem. Odstaw na minimum pół godziny.
  3. Opłucz mięso z mleka i dokładnie wytrzyj.
  4. Delikatnie rozbij tłuczkiem plastry schabu.
  5. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i posyp mięso. Nie musisz zużyć wszystkich przypraw, resztę dodasz do sosu.
  6. Umyj warzywa. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki.
  7. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w plasterki.
  8. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Jeśli chcesz zdjąć z niej skórkę, to zalej paprykę wrzątkiem i gotuj ok. 5 minut, następnie usuń skórkę, podważając nożykiem. Pokrój paprykę w paseczki.
  9. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron i przełóż do dużej patelni z pokrywką lub do garnka.
  10. Zalej schab wodą wymieszaną z ketchupem i resztą przypraw. Duś pod przykryciem 20 minut.
  11. Na patelnię po smażeniu mięsa przełóż warzywa. Podsmażaj kilka minut.
  12. Dodaj warzywa do mięsa i gotuj jeszcze 20 minut.
  13. Na koniec zagęść danie mąką ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie wody. Gotuj jeszcze 5 minut.
  14. Podawaj danie na ciepło np. z ziemniakami lub chlebem. Smacznego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sycący schab po cygańsku dla całej rodziny. Niezawodny przepis na proste i pyszne danie. Pomysł na przebojowy obiad z z mięsem w sosie - Strona Kuchni

Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto