Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Śmierć podczas prac polowych w Małopolsce. Traktor przygniótł mężczyznę

Śmierć podczas prac polowych w Małopolsce. Traktor przygniótł mężczyznę

Czym denerwują nas inni pasażerowie? Krakowskie MPK zbadało sprawę

Czym denerwują nas inni pasażerowie? Krakowskie MPK zbadało sprawę

Polecamy

To domowe urządzenie truje bardziej niż spaliny! Narażasz zdrowie całej rodziny

To domowe urządzenie truje bardziej niż spaliny! Narażasz zdrowie całej rodziny

Ci emeryci nie muszą płacić podatku dochodowego. Jak skorzystać z ulgi PIT-0?

Ci emeryci nie muszą płacić podatku dochodowego. Jak skorzystać z ulgi PIT-0?

Zaczynają się zielone żniwa w Polsce. Ile kosztuje zbiór sianokiszonki?

Zaczynają się zielone żniwa w Polsce. Ile kosztuje zbiór sianokiszonki?