MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...
fot. 123 RF

Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!

Szybkie rozmrażanie mięsa

Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.

Zobacz również

Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

NOWE
Auta używane. Samochody, które często zmieniają właścicieli mogą mieć jakieś wady

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

NOWE
Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

Polecamy

Chcesz mieć więcej pomysłów? Wykorzystaj naturalne działanie mózgu – radzi ekspert

Chcesz mieć więcej pomysłów? Wykorzystaj naturalne działanie mózgu – radzi ekspert

Najprostsze ciasto z truskawkami. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta

Najprostsze ciasto z truskawkami. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty