Spis treści
Arbuz - czy warto go jeść?
Arbuz to soczysty owoc o charakterystycznym czerwonym miąższu i słodkim smaku. Posiada wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Sprawdza się szczególnie w upalne dni, jako doskonała przekąska w letnim skwarze. Zawiera bardzo dużo wody, dzięki czemu jego spożywanie może zapobiegać odwodnieniu organizmu. Ponad wszystko arbuz w sezonie jest także... tani.
Zajadając się czerwonym, soczystym miąższem arbuza często zapominamy o jego zielonej skórce. Wielu błędnie myśli, że jest ona tylko odpadem, jednak - jak się okazuje - to prawdziwa bomba witaminowa!
Skórka od arbuza. Takie są jej właściwości
Jedzenie skórki od arbuza ma kilka potencjalnych korzyści dla zdrowia. Zawiera ona cenne składniki odżywcze, a jej wyrzucanie jest dużym błędem! Mowa tu o takich składnikach jak:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina B6,
- potas,
- błonnik.
Skórka arbuza - korzyści dla zdrowia
Skórka od arbuza zawiera antyoksydanty. Te pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą prowadzić do uszkodzenia komórek i zwiększać ryzyko różnych chorób.
Zielona część arbuza ma też potencjalne właściwości przeciwzapalne. Badania sugerują, że związki zawarte w skórce arbuza, mogą pomagać w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie.
Uwagę na skórkę arbuza powinny zwrócić też osoby borykające się z chorobami serca. Może ona bowiem przyczynić się do polepszenia kondycji serca ze względu na zawartość potasu, który jest ważnym składnikiem regulującym ciśnienie krwi. Ponadto, likopen obecny w skórce arbuza może pomagać w zmniejszaniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
I to nie wszystko, bo skórka arbuza może być doskonałym wyborem dla osób będących w trakcie odchudzania. Jest ona niskokaloryczna i bogata w błonnik, co może przyczynić się do uczucia sytości i kontrolowania apetytu.
Jedzenie skórki arbuza - o tym musisz pamiętać przed jej spożyciem!
Należy pamiętać, że skórka arbuza powinna być dobrze umyta przed spożyciem. Dzięki temu usuniemy z niej wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli jest to możliwe, ważne jest także, aby w sklepach wybierać arbuzy organiczne. Dzięki temu unikniemy obecności ewentualnych środków chemicznych na skórce.
Czytaj także: Pij yerba mate i sprawdź jej zalety. Jak przygotowywać ten napój? Kto powinien spożywać, a kto unikać yerba mate?
Skórka arbuza - zastosowanie w kuchni
Jeśli nie masz ochoty na zjedzenie skórki od arbuza "na surowo", zawsze możesz zrobić z niej także pożytek w kuchni, dodając ją w różnych konfiguracjach do innych potraw. Pomysłów na jej wykorzystanie nie brakuje. Zebraliśmy kilka propozycji na to, co zrobić z arbuzową skórką w kuchni. Najciekawsze z nich publikujemy w galerii poniżej!
Dziennik Bałtycki TV
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?