Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe pączki z jogurtu greckiego. Są pyszne i doskonale sprawdzą się na tłusty czwartek

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Malutkie pączki na bazie jogurtu zasmakują również dzieciom. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo.
Malutkie pączki na bazie jogurtu zasmakują również dzieciom. Przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Sohadiszno / gettyimages.com
Pączki na jogurcie greckim są malutkie i pulchne, a przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu. To doskonały pomysł na coś słodkiego i pysznego, gdy brakuje nam czasu. Świetny dodatek, który sprawdzi się między innymi jako przekąska na imprezę, alternatywa do kupnych słodyczy i propozycja idealną na tłusty czwartek.

W skrócie

Pączki z jogurtu greckiego różnią się od tradycyjnych pączków. Są one delikatniejsze i bardziej pulchne, choć równie pyszne. Największą różnicę jednak sprawia jednak sposób przygotowania. Do pączków na jogurcie greckim nie potrzeba drożdży, w związku z czym ciasto nie musi wyrastać. Deser robi się wręcz ekspresowo. Ponadto słodkie kuleczki wymagają zaledwie kilku produktów, które zapewne każdy ma w swojej kuchni.

Czytaj też: Tłusty czwartek 2023. Kiedy obchodzimy, skąd pochodzi tradycja i dlaczego jemy tego dnia pączki?

Pączki z jogurtu greckiego - przepis

Liczba porcji: 30 sztuk.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwe.

Składniki:

  • 260 gramów mąki pszennej,
  • 1,5 grama (1 łyżeczka) proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 15 gramów cukru waniliowego,
  • 30 gramów cukru pudru + 20 gramów do oprószenia,
  • 250 gramów jogurtu greckiego,
  • szczypta soli,
  • 500 ml oleju do smażenia.

Jak przygotować pączki na jogurcie greckim?

  1. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, sól, cukier puder, wbić całe jajka i wlać jogurt.
  2. Składniki wymieszać łyżką lub rękami.
  3. Ciasto można odstawić na około godzinę, lecz nie jest to konieczne.
  4. W wysokim garnku rozgrzać olej.
  5. Łyżeczką nabierać ciasto, a drugą łyżeczką wrzucać je do garnka. Pączki powinny się smażyć po około 4 minuty. Ogień nie może być zbyt duży, ale olej powinien być jednocześnie dobrze rozgrzany, tak, by ciasto w środku nie było surowe, ale też podczas smażenia nie chłonęło tłuszczu.
  6. Smażyć po kilka pączków w partii. Wyławiać i odkładać na ręcznik papierowy.
  7. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Dodatki do minipączków na jogurcie

Pączki można podawać na różne sposoby. Zamiast używać cukru pudru, można obtoczyć je w mieszance cukru waniliowego i cynamonu. Wypiek będzie pyszny z prażonymi jabłkami, a także sosem karmelowym.

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspresowe pączki z jogurtu greckiego. Są pyszne i doskonale sprawdzą się na tłusty czwartek - Strona Kuchni

Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto