Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego robot kuchenny jest niezbędny w każdej kuchni i jak wybrać najlepszy?

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Pojedyncze urządzenie czy wielofunkcyjny robot? Warto rozważyć, do czego będzie używany ten sprzęt, by wybrać model ze wszystkimi niezbędnymi udogodnieniami.
Pojedyncze urządzenie czy wielofunkcyjny robot? Warto rozważyć, do czego będzie używany ten sprzęt, by wybrać model ze wszystkimi niezbędnymi udogodnieniami. zdenkam/123RF
Blender, mikser, malakser, a może urządzenie wieloczynnościowe, które ma liczne dodatkowe funkcje? Robot kuchenny bez wątpienia przyda się w każdej kuchni, ułatwiając czynności takie jak rozdrabnianie czy mieszanie, a dzięki temu skracając czas przygotowania posiłków. Jak jednak wybrać najlepsze urządzenie, które będzie odpowiednie dla naszych potrzeb? To wcale nie takie trudne.

Spis treści

Jak wybrać najlepszy robot kuchenny?

Robot kuchenny to popularne określenie urządzenia elektrycznego, które wykonuje męczące i pracochłonne czynności – miesza, trze, sieka, uciera, ubija, wyciska, miele, a nawet podgrzewa, mierzy czas i temperaturę oraz waży składniki. Wszystko po to, by móc przyrządzać posiłki łatwiej i szybciej. To znaczne ułatwienie w kuchni, dlatego warto pomyśleć o zakupie takiego urządzenia.

Wobec ogromnego wyboru różnych typów i modeli warto wybrać sprzęt, który wyręczy nas w przygotowaniu tych potraw, które jadamy najczęściej.

Do najpopularniejszych robotów kuchennych należą te stacjonarne mieszające, które są wyposażone w misę, mieszadło z wymiennymi końcówkami i różne programy pracy dla rozmaitych zastosowań. Służy do mieszania, ugniatania i ubijania. Takie podstawowe możliwości może mieć robot gotujący, który podgrzewa dania według ustawionych parametrów czy programów przeznaczonych do różnych potraw.

Wielofunkcyjny robot kuchenny będzie dodatkowo wyposażony w rozwiązania umożliwiające różne sposoby rozdrabniania produktów stałych, takie jak krojenie na plastry czy kostkę, tarcie na wiórki, ucieranie, mielenie mięsa. Może także blendować, miksować, wytłaczać lub wyciskać soki, również z cytrusów – a nawet robić włoski makaron, gotować, piec czy pokazywać masę potrawy. Takie urządzenia mają też szereg dodatkowych funkcji, jak również cennych zabezpieczeń.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera

Co mogą miksery i blendery ręczne?

Prostymi i niedrogimi urządzeniami kuchennymi są urządzenia ręczne, takie jak miksery i blendery. Mikser ręczny służy do mieszania, ucierania i ubijania składników, zwłaszcza ciast. Ma zwykle mniejszą moc niż znaczniejszych rozmiarów miksery wolnostojące.

Natomiast blender służy do rozdrabniania, czyli miksowania dań o płynnej konsystencji. Urządzenie ręczne, wyposażone w końcówkę z nożami, ma odłączany napęd, który pasuje do wyposażenia dostępnego w komplecie lub w sklepie. Jednym z nich jest malakser, który można też jednak nabyć jako sprzęty oddzielny. Jego zadaniem jest rozdrabniania produktów stałych i płynnych, w tym ich siekanie, szatkowanie, krojenia na plastry i tarcie.

W przypadku zakupu blendera ręcznego polecany jest wybór urządzenia z końcówką wykonaną z metalu, która jest bardziej odporna na działanie zwłaszcza gorących płynów. W zetknięciu np. z zupą pomidorową te z jasnego tworzywa niższej jakości mogą się trwale przebarwić. Choć są wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu żywnością, najbardziej odporne na działanie produktów kwaśnych czy tłustych.

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera

Urządzenia wolnostojące do rozdrabniania składników

Blender kielichowy podobnie, jak ten ręczny, służy do rozdrabnia dań płynnych, takich jak zupy krem, koktajle mleczne czy kolorowe, owocowo-warzywne smoothie. Zwykle posiada napęd wysokiej mocy od dołu naczynia, które może mieć nawet kilka litrów pojemności i nadaje się do przygotowania posiłków dla całej rodziny.

Warto zwrócić uwagę wersje blendera z kielichem szklanym, gdyż jest to tworzywo praktycznie nieaktywne chemicznie i odporne na wysoką temperaturę.

Patelnie, do których nic nie przywiera!

Wolnostojące modele blenderów są też jednak dostępne w wersji przenośnej o pojemności sportowego bidonu, umożliwiając wygodne przygotowanie pojedynczej, świeżej porcji napoju.

Zdrowe napoje z owoców i warzyw można też przygotować w sokowirówce i wyciskarce do soków. Ta pierwsze służy do otrzymywania soku poprzez jego odwirowanie od miąższu owoców i warzyw. Jest on dość klarowny, jednak znaczna część cennych składników zostaje na sitku urządzenia, skąd można jednak dodać go z powrotem do płynu.

Natomiast wyciskarka jest przeznaczona do wytłaczania soków owocowych i warzywnych, co dzięki konstrukcji odbywa się w niższej temperaturze niż w sokowirówce i zmniejsza straty witamin. W ten sposób można też uzyskać soki również z większą ilością miąższu i z twardszych produktów.

Tak, jak w przypadku innych urządzeń kuchennych, w tych rozdrabniających i wyciskających niezwykle ważna jest moc. Dobrze jest zwrócić na nią uwagę podczas wyboru sprzętu do swojej kuchni.

Warto też wiedzieć, że tylko niektóre urządzenia rozdrabniające mają wystarczający „power”, by zmiksować dokładnie łuskane orzechy z wodą na mleczko roślinne albo twarde liście jarmużu na zielone smoothie. W takich zastosowaniach sprawdzi się urządzenie nazywane ekstraktorem kuchennym albo blender o specjalnie zwiększonej mocy.

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Dlaczego robot kuchenny jest niezbędny w każdej kuchni i jak wybrać najlepszy? - Strona Kuchni

Wróć na bedzin.naszemiasto.pl Nasze Miasto