Czeladź: Cechownia dawnej kopalni Saturn stanie się architektoniczną perełką

Piotr Sobierajski
Piotr Sobierajski
Tak wygląda dziś budynek cechowni byłej czeladzkiej kopalni. Ma się zamienić w prawdziwą architektoniczną perełkę Zobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Tak wygląda dziś budynek cechowni byłej czeladzkiej kopalni. Ma się zamienić w prawdziwą architektoniczną perełkę Zobacz kolejne zdjęcia/plansze. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Facebook Zbigniew Szaleniec
Czeladź. Była cechownia kopalni Saturn nie przypomina w niczym niszczejącego budynku. Co prawda na razie zostały z niego tylko ściany i część dachu, ale za kilka miesięcy te pozostałości staną się integralną częścią nowoczesnej mediateki oraz Postindustrialnego Centrum Dziedzictwa Górnictwa Węglowego, które będzie przypominać o ogromnych tradycjach górniczych w samej Czeladzi, jak i w całym Zagłębiu.

Prace, co widać na zdjęciach, postępują zgodnie z planem. Wewnątrz wszystkie ściany zostały już oczyszczone, a do tego pojawiły się wylewki oraz fundamenty. Nie ma już zbędnego gruzu. Do lata mają być umocnione fundamenty pozostawionych ścian budynków cechowni i położona nowa konstrukcja dachowa. Całość ma być natomiast gotowa wiosną 2022 roku, jeśli oczywiście nie pojawią się jakieś nieprzewidziane sytuacje.

Inwestycją zajmuje się warszawska firma AnnaBud. Powstanie tu Postindustrialne Centrum Dziedzictwa Górnictwa Węglowego w Czeladzi. To wszystko na terenie dawnej kopalni Saturn, w budynku byłej cechowni. Inwestycja będzie kosztowała około 31 mln zł, w tym prawie 20 milionów złotych to unijna dotacja.

To nie będzie tylko muzeum

Budynek byłej cechowni będzie podzielony na kilka części. Największą z nich będzie zajmowała główna sala cechowni, w której znajdzie swoją lokalizację tak zwane Muzeum Zagłębiowskiego Górnictwa Węglowego, w ramach którego zapewne znajdzie się dział poświęcony historii Czeladzi. Sali muzealnej towarzyszyć mają pracownie dla pracujących tam muzealników. Nad głównym pomieszczeniem muzealnym zawiśnie natomiast sala konferencyjna w kształcie bryły węgla na około 150 miejsc.

- Ciekawym uzupełnieniem całego obiektu będzie wyremontowaną wieża zegarowa, która oprócz swojej zasadniczej, zegarowej funkcji, stanie się też wieżą widokową. Część głównej bryły budynku będzie przygotowana do uruchomienia w przyszłości restauracji i kawiarni. Boczna, szklana część budynku stanie się zarządzaną przez Miejską Bibliotekę Publiczną mediateką – poinformował burmistrz Czeladzi, Zbigniew Szaleniec.

W ramach inwestycji zagospodarowana zostanie także przestrzeń wokół cechowni. Zbudowany zostanie oryginalny, bo nawiązujący do kopalnianej przeszłości, plac zabaw dla dzieci. Rozbudowany zostanie także istniejący parking. Obiekt zewnętrznie, w znaczącej większości będzie nawiązywał do pierwowzoru wybudowanego na podstawie projektu bardzo znanego ponad 100 lat temu architekta, Józefa Piusa Dziekońskiego.

- Jego dziełem było wiele, zwłaszcza sakralnych obiektów w całej Polsce. Autorem projektu, na podstawie którego prowadzony jest remont, jest też znany już i ceniony architekt Arkadiusz Miśkiewicz – przyznaje Zbigniew Szaleniec.

Nowe życie pokopalnianych budynków

Samorząd Czeladzi dba od lat o górnicze i postindustrialne dziedzictwo, czego potwierdzeniem jest realizacja wcześniejszych projektów, dzięki którym udało się ocalić kilka cennych budynków.

Miasto przebudowało i wyremontowało wcześniej dom dyrektora kopalni a dzisiaj Muzeum Saturn. Z kolei kopalniana elektrownia zamieniła się w Galerię Sztuki Elektrownia, stając się wyjątkowym miejscem, w którym kultura i sztuka wypełnia postindustrialne wnętrza.

Tuż obok w 2019 roku prawdziwą metamorfozę przeszedł pokopalniany budynek warsztatów elektrycznych, w którym znalazło się pierwsze w mieście Centrum Aktywności Lokalnej i Usług Społecznościowych. Pojawiły się tu m.in. warsztaty twórczości artystyczności, edukacyjnej i aktywności fizycznej, pomieszczenia biurowe wraz z zapleczem. Obiekty są ze sobą połączone szklanym łącznikiem, stanowiącym dodatkową powierzchnię pod realizację nowych funkcji obiektu oraz pełniącym funkcję komunikacyjną. Podczas prac remontowych m.in. wykonane zostały nowe posadzki, wszystkie instalacje, elewacja zewnętrzna, wstawione zostały nowe okna i drzwi.

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie