- Nasze mamy i babcie, a nawet prababcie należały do koła. Kiedy jeszcze pracowało się na polu czy w zagrodzie biegły do koła, żeby odetchnąć, pośpiewać i dowiedzieć się czegoś nowego - opowiada Helena Bilczyńska.
Panie z dużym zaangażowaniem biorą dziś udział w uroczystoścach gminnych i kościelnych. Ale przede wszystkim są gospodyniami na piątkę. Zawsze w pięknych strojach z umalowanymi ustami i sznurem czerwonych korali przewieszonych na szyjach. Gdy się spotykają na stole zawsze jest ciasto, lub jakaś sałatka. W luźnej atmosferze dyskutują, wymieniają się przepisami i planują.
- Spotykamy się od lat, do tej pory mamy przepisy na różne potrawy naszych mam i babć, ale także teksty piosenek - mówi Maria Gardyjan.
W każdą pierwszą środę miesiąca gospodynie mają swoje zebranie.
- Moja babcia była założycielką koła, a mama należała do koła 54 lata - wspomina Helena Bilczyńska.
Zapytaliśmy te pełne werwy kobiety jak według nich powinien wyglądać świąteczny koszyczek i co powinno znaleźć się na świątecznym stole.
- Oczywiście nie może zabraknąć babki, mazurka i koniecznie żurek, i biała kiełbaska - zaczyna wymieniać Stanisława Koba-Szmiga, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Grodźcu. Jednak szybko panie mobilizują siły i każda wymienia jak wygląda wielkanocny stół u niej w domu. Nie może zabraknąć oczywiście rzeżuchy i ręcznie zdobionych pisanek. Koło Gospodyń Wiejskich w Grodźcu to nie tylko wspólne występy podczas uroczystości regionalnych i państwowych. To także wzajemna pomoc i wspólne przeżywanie problemów i chorób. Również poza kołem panie się odwiedzają. Swoje urodziny świętują razem, zawsze z uśmiechem na twarzy i hucznie. Wigoru grodzieckim gospodyniom mógłby pozazdrościć niejeden dwudziestolatek. Prezentujemy Wam kilka przepisów, którymi podzieliły się panie. Również na naszej stronie
bedzin.naszemiasto.plmożecie obejrzeć film ze spotkania z paniami, na którym zdradzają przepisy na pyszną sałatkę i tradycyjne regionalne wypieki.
Jaja nadziewane szynką
SKŁADNIKI
7 jajek
10 dkg szynki
sól, pieprz około 20 dkg sera
PRZYGOTOWANIE
6 jaj ugotować na twardo, (jedno należy zostawić surowe) następnie wystudzić i ostrym nożem przekroić wzdłuż na połówki. Starając się nie uszkodzić skorkupki wyjąć źółtka i białka. Jaja należy drobno posiekać wraz z szynką, dodać ubite surowe jajko.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masą trzeba wypełnić skorupki bardzo delikatnie. Tak by ich nie uszkodzić. Tak przygotowane skorupki wypełnione masą należy posypać uprzednio startym serem. Grubość oczek w tarce na jakiej trzemy ser nie ma znaczenia. Jeśli lubimy grubsze kawałki to ścieramy na największych oczkach. Jeśli lubimy drobno starty ser - ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Gdy mamy już przygotowane wszystko wypełnione skorupki kładziemy na natłuszczonej blasze, wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika. Jajka trzymamy tak długo w piekarniku, aż ser, którym zostały posypane się zarumieni.
Śledzie z mandarynkami
SKŁADNIKI
1 kilogram śledzi,
marynowanych (filety)
2 cebule
6 mandarynek
majonez
PRZYGOTOWANIE
Na początku należy przygotować filety. W pierwszej kolejności zdejmujemy z nich skórę. Następnie kroimy filety na cztery części. Dobrze popieprzyć. Cebulę kroimy w półksiężyce, a następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny.
Teraz przechodzimy do dokładnego obierania mandarynek. Obrane mandarynki dzielimy na cząstki. Każdą cząstkę przekrajamy dodakowo na pół. Śledzie w raz z mandarynkami ułożyć w miseczce. Następnie dodać majonez. To wszystko należy razem wymieszać i odstawić do lodówki by się trochę "przegryzło".
Muszę przyznać, że o takim połączeniu śledzi z owocami słyszałam po raz pierwszy i w pierwszej chwili nie przekonało mnie, dopóki sama nie skorzystałam z przepisu.
Śledzie z manadrynkami z pewnością posmakują smakoszom i tym, którzy lubią ciekawe połączenia smakowe.
Szarlotka z budyniem
CIASTO
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
1 kilogram jabłek
20 dkg margaryny
5 jajek
2-3 łyżki śmietany
2 łyżki proszku do pieczenia
BUDYŃ
2 torebki budyniu waniliowego
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i śmietanę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy w chłodne miejsce, a żółtka dodajemy do produktów na ciasto. Ciasto należy wyrobić i oddzielić z niego jedną trzecią, włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wyłożyć formę.
Następnie obieramy jabłka ze skórki i ścieramy je na tarce i wykładamy na ciasto. Ze schłodzonych białek ubić pianę, dodając stopniowo cukier i budyń. Po zmieszaniu masy, wykładamy ją na jabłka. Szarlotkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto około 60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?