Maria Banach, pierwszy polski BlogerChef, zachęca by zakochać się ponownie w warzywach strączkowych i przekonać się, że strączki to nie tylko fasolka po bretońsku czy grochówka. Jej przepisy obejmują: soczewicę czerwoną, żółtą, zieloną, czarną, groszek zielony i cukrowy, groch żółty, ciecierzycę, fasolkę szparagową, fasolę czerwoną, czarną i białą, fasolę mung i adzuki, bób, soję i edamame (soję strączkach).
Autorka inspiruje się nie tylko polską tradycją, ale też kuchnią dalekich krajów. Kieruje swa książkę nie tylko do wegan, ale też dla wielbicieli mięsa, proponuje przepisy, które są proste w wykonaniu, ale też te bardziej wymagające.
Na początku każdego rozdziału wyjaśnia, jakie wartości odżywcze zawierają poszczególne rośliny, obala mity narosłe wokół strączków, podpowiada, jak je przegotować, a także w serdeczny i ciepły sposób komentuje każdy przepis, by ułatwić przygotowanie lub zachęcić do rozpoczęcia pracy.
Książka kulinarna ukazała się nakładem wydawnictwa Samo Sedno.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?