Francuska Bajadera Czeladź. Kuchenne Rewolucje i M. Gessler w restauracji Lawendowy Dom
Koncepcja nazwy powstała dość szybko – „Lawendowy dom”. Małgosia do nazwy dopasowała wystrój: białe kredensy i białe stoły a’la Prowansja oraz chłodny, lawendowy fiolet na ścianach i w dodatkach. Niestety oboje nie potrafili się dogadać co do profilu restauracji, którego koncepcja rodziła się w licznych dyskusjach, i jak sami przyznają, niezależnie i bez związku z pomysłem na nazwę i wystrój.
Marcin jako kucharz oczywiście chciał prowadzić restaurację, a Małgosia miłośniczka herbat, widziała w „Lawendowym domu” coś w rodzaju kawiarni. W ten sposób w lokalu przy wejściu wita gości kredens z wyborem mocno aromatyzowanych herbat oraz ciasta upieczone w automatycznym urządzeniu według przepisów dołączonych przez producenta do instrukcji obsługi (trzeba też dodać, że ani Małgosia, ani pracownicy nie próbują tych ciast), a także menu Marcina, które w „Lawendowym domu” łączy wszystkie potrawy świata. Jest w nim i sałatka Cezar, i meksykańskie enchiladas, nie brakuje też typowo polskich obiadów takich jak: gołąbki z kapusty włoskiej podawane z kaszą gryczaną.
Niestety restauracja „Lawendowy dom” najwyraźniej nie przypadła do gustu mieszkańcom Czeladzi, nikt nie chce tutaj przychodzić ani na potrawy Marcina, ani na ciasta wypiekane przez nowoczesny automat, a ładne i czyste, choć nieco chłodne wnętrze nie poprawia sytuacji lokalu.
Dlatego „Lawendowy dom” co miesiąc przynosi straty finansowe i właściciele już dawno musieliby zamknąć restaurację, gdyby nie pomoc finansowa mamy Małgosi. Marcin sfrustrowany sytuacją, ciężko znosi krytykę, a klienci nie muszą być wyrozumiali. Dlatego na portalach społecznościowych pojawiły się niepochlebne wpisy, krytykujące właścicieli, potrawy i zachowanie Marcina, który oczywiście nie zgadza się z opiniami na swój temat i uważa to za zwykły „hejt internetowy”. Jednak oboje z Małgosią zdają sobie sprawę z krytycznej sytuacji w jakiej się znaleźli, z której sami już się nie podźwigną, dlatego o pomoc poprosili Magdę Gessler!
Emisja odcinka
Sezon 15., odcinek 1.
TVN Czwartek 16 luty, godz. 21.30
Restauracja Francuska Bajadera po wizycie Magdy Gessler - MENU
Restauracja Francuska Bajadera po wizycie Magdy Gessler serwuje gościom kuchnię prowansalską...
Francuska Bajadera Czeladź. Kuchenne Rewolucje i M. Gessler w Lawendowym Domu
Restauracja Francuska Bajadera po wizycie Magdy Gessler - MENU
Restauracja Francuska Bajadera po wizycie Magdy Gessler serwuje gościom kuchnię prowansalską. Prowansalska kuchnia jest naturalna i zdrowa, to jedzenie z Lazurowego Wybrzeża, jest aromatyczna i świeża. Przekąski są lekkie i orzeźwiające, natomiast zupy - rozgrzewające zupy. Tak też wygląda MENU FRANCUSKIEJ BAJADERY. Oprócz lekkich przekąsek, restauracja serwuje gorące potrawy mięsne.
Bagietki z migdałowym oli oli
Kurczak w sosie śmietanowo-winnym
zupa cebulowa
zupa krem z cukinii
bagietki z wędzoną papryką
ratatouille
Francuska Bajadera Czeladź. Kuchenne Rewolucje i M. Gessler w Lawendowym Domu
Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?